2012. február 28., kedd

Újrapulcsi 2 in 1

Pakolásztam, selejteztem, bontottam.
A tiritarka fonal az én pulóverem volt valaha, már nem igazán értem, miért találtam én ezt akkor jó ötletnek.
A szürke pedig egy gépi kötésű férfipulóverként kezdte pályafutását, a bevarrt címke szerint tiszta gyapjú. Elég vékony a fonal, próbakötésnél kétszálával találtam megfelelőnek, így viszont kevés.
Összefogtam egy-egy szál irgalmatlanszínes és szürke fonalat, egy kicsit megszelídítve ezzel a színorgiát. Egészen jó hatással lett az összképre. Viszont a szürke is szép önmagában is, szóval tovább variáltam, és végül színes lesz az eleje és a háta, szürke az ujja. Közben pedig gondolkodom a nyakán, mert azt nyilván sejtitek, hogy konkrét tervem, vagy mintám az nincs.
Lévén mindkét fonal bontott, egy kicsit huplis, de remélem, majd beidomul, mert már nem azért, de ha sokminden mást nem is, de egyenletesen kötni tudok. Egyébként megpróbáltam a fonalat bevizezni, majd megszárítani, ez nem segített....

Ez pedig egy sárgabarackos túrőtorta, sk.
Ennyi idős a kisebbikem.
Sajnos, nem én.

2012. február 8., szerda

Kötött kesztyű kezdőknek (leírás)

Fonal : Barka Mosó Masa
Tű: 5 és feles körkötőtű

Felszedünk 28 szemet a tűre, megfelezzük, és a két rész között kihúzzuk a damilt. (ha még nem csináltál ilyet, Magic Loop technika címszó alatt több helyen is meg lehet találni)  Körben kezdünk kötni.
1. sor fordított
2. sor sima
3. sor fordított
4. sor sima
5. sor fordított

6.- 17.- sorig sima (12 sor)

18. sor fordított
19. sor sima
20. sor fordított
21. sor sima
22. sor fordított

23. sor
Sima

24.sor
 Az előző sor utolsó szeme, és a sor első szeme közti keresztben fekvő szálat a bal tűvel felemeljük, és csavart simával kötjük le. A sort végigkötjük simán. (29szem)
25.sor
Az előző sor utolsó szeme, és a sor első szeme közti keresztben fekvő szálat a bal tűvel felemeljük, és csavart simával kötjük le. A sort végigkötjük simán. (30szem)
26.-33. sor
Ugyanezt ismételjük, összesen tehát 10 szemet szaporítunk, ezzel kialakítottuk a hüvelykujj helyét.

34. sor
Sima, a 10 szemet segédtűre, biztosítótűre, darab fonalra, (vagy ami van kéznél) félrerakjuk.

A tenyérrész következik.
Azáltal, hogy a hüvelykujjat félretettük, a sorkezdés most átkerült a tenyér közepéről a mutatóujj felőli oldalra. Érdemes átrendezni a tűn a szemeket, úgy hogy újra fele-fele legyen.

Fordított sor következik. (én a sor elején és közepén, vagyis a tenyér két élénél fogyasztottam egy-egy szemet, de ez nem muszáj, kinek hogy kényelmes.)
Ezután sima sor.
(Tulajdonképpen ez a rész lustakötés lenne, de mivel körben kötünk, nem fordulunk, ezért ténylegesen váltogatni kell a sima és fordított sorokat)
Addig folytatjuk, amíg 10 fordított sorunk van, majd leláncoljuk.

Hüvelykujj:
Felvesszük a 10 szemet, és még kettőt pluszban a tenyér felől, és a 12 szemet körben ugyanúgy kötjük, mint a tenyér-részt, itt 5 fordított sorig, majd leláncoljuk.

Bal kesztyű ugyanaz, kivéve a hüvelykujj-részt, ahol a szaporítást, vagyis a szem felemelését mindig az előző sorban felszedett szem után végezzük, így a szaporítás balra fog dőlni. A segédtűre/vagy valamire a balra eső 10 szemet tesszük félre.

Ui.
Életem első kesztyűje.
Rengeteg mintát megnéztem rengeteg helyen.
Riasztottak a leírások.
Azután kitaláltam magamnak egy sajátot, ami passzol a sapkámhoz és a nyakmelegítőmhöz.
A hüvelykujj kialakítását  a Barka kötősuli-ból vettem, nagyon jó hely!

U-Ui.
Most nem ilyet kell hordani, mert pont az ujjaink lefagynak, de addig éppen elkészülhet, amíg enyhül a farkasordítás!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...